Obilježen dan kada je Josip Broz Tito boravio u Cazinu PDF Ispis E-mail
Administrator   
Sunday, 27 December 2015

ImageDanas je u Cazinu obilježen 22. decembar, dan kada je Josip Broz Tito prije oko 70 godina boravio u Cazinu i otkrio svoj identitet. Prigodnom šetnjom i govorima, te polaganjem cvijeća ispred općine i ispred biste Nurije Pozderca, mnogobrojni Cazinjani obilježili su današnji dan, dan kada se naš grad crvenio.

„Vođa iz sjene“ je krajem 1942. godine, po riječima živih aktera tih događaja, odlučio „skinuti“ masku i pokazati svoje pravo lice, otkriti identitet, uvidjevši koliko to zapravo interesuje svjetsku javnost. Prema mnogim historijskim izvorima, maska je „pala“ upravo u našem gradu, Cazinu. Naime, Tito je došao u Cazin u sklopu posjete tek oslobođenoj tzv. „Bihaćkoj republici“. Sastao se s jednim od najvećih partizanskih boraca i narodnim herojem, Nurijom Pozdercem. Tom prilikom održao je govor na mjestu gdje i danas stoji spomenik, te otkrio ko je i šta je. Otkrio je da je njegovo ime Josip Broz, da je školovani metalac, rođen u Hrvatskoj.

Ovog najkontraverznijeg svjetskog lidera neki zovu herojem, drugi diktatorom, ali nema onih koji su ravnodušni na poteze Josipa Broza iz Kumrovca. I nema Cazinjanina koji bar jednom nije rekao: „Da se bar Cazin opet crveni“ ili „Da nam je Tito živ, sve bi bilo drugačije“.

biscani.net/cazin.net 22.12.2015.

 
« Prethodna   Sljedeća »