Svet je žalio za Titom PDF Ispis E-mail
Administrator   
Friday, 19 September 2014

ImageCeo svet, u dubokoj tuzi i žalosti, oprostio se od »čoveka celog čovečanstva« Josipa Broza Tita. Zastave su spuštene na pola koplja u zemljama sveta, a nacionalna žalost bila je proglašena u više od 80 zemalja. Oproštaj od Tita uzbudio je ljude, stotine miliona ljudi........ Zastave na pola koplja vijorile su se na palati Merdeka u Bandungu i drevnom Kremlju u Moskvi, na dvorcu Abdin u Kairu i Kapitolu u Vašingtonu, na Mulunguši holu u Lusaki i trgu Tjen An Men u Pekingu, u Klubu borova u Alžiru i na Jelisejskoj palati u Parizu, na memorijalu Solomon Bandaranaike u Kolombù i Hradčanima u Pragu, na Kongresnoj palati u Havani i palati Kiđi u Tokiju, na palati Alvarado u Braziliji i Bakingemskoj palati u Londonu, na dvorcu Hofburg u Beču i zdanju Konkloa u Madridu, na palati Belem u Lisabonu i Staklenoj palati na njujorškoj Istočnoj reci... Zastave na pola koplja vijorile su se na predsedničkim palatama, kraljevskim dvorcima, sedištima vlada, zgradama parlamenata i drugim zvaničnim zdanjima širom sveta.

Dok su u Beogradu još bile u toku pogrebne svečanosti prilikom poslednjeg ispraćaja druga Tita, u Palati nacija u Njujorku sastala se na specijalnu komemorativnu sednicu Generalna skupština Ujedinjenih nacija. Bilo je to bez presedana u istoriji Svetske organizacije da se na njenoj sednici nađe jedna jedina tačka: odavanje počasti i priznanja preminulom državniku jedne od zemalja članica UN. Ali, kao što su istakli mnogi govornici, Tito je bio ne samo veliki vođa Jugoslavije, nego državnik sveta i našeg stoleća. On je bio najaktivnije prisutan u svim najvažnijim događajima koji su se zbivali u svetskoj zajednici od samog osnivanja UN i na koje je Titovo državništvo snažno uticalo u mnogim situacijama. Odavanje pošte prvom građaninu Jugoslavije i sveta, Josipu Brozu Titu, u centru svetske diplomatije, otpočelo je spuštanjem na pola koplja zastava 152 članice Organizacije ujedinjenih nacija. Svi redovni sastanci raznih organa OUN otvoreni su minutom ćutanja i komemorativnim skupovima.

Bon: U glavnom gradu SR Nemačke, odlukom vlade spuštene su zastave na pola koplja na svim državnim ustanovama. Tako »lepotica na Rajni« odaje poštu velikom državniku Titu, šefu prijateljske Jugoslavije. Odlukom Senata grada Hamburga, jednog od najvećih radničkih centara u SR Nemačkoj, zastave su takođe spuštene na pola koplja.

Moskva: U Moskvi, Lenjingradu i još 14 glavnih gradova sovjetskih saveznih republika, na dan sahrane predsednika Tita zastave su spuštene na pola koplja. Održani su, takođe, komemorativni skupovi u svim sovjetskim mestima za koja je neposredno vezana revolucionarna delatnost predsednika Tita u danima oktobarske revolucije i građanskog rata u Rusiji, kao što su Lenjingrad i Omsk u Sibiru.

Vašington: Predsednik Spoljnopolitičkog odbora američkog Senata Frenk Čerč, u govoru pred plenumom ovog tela Kongresa, odao je poštu predsedniku Josipu Brozu Titu, »jugoslovenskom lideru, koji je uživao široko poštovanje celog sveta«.

Čim je stigla prva vest o smrti predsednika SFRJ Josipa Broza Tita, u prijateljskom i nesvrstanom Iraku zavladali su istinska tuga i žaljenjezbog odlaska iskrenog prijatelja, a odmah je objavljena opštenacionalna trodnevna žalost u celoj zemlji.

U Bukureštu je održan i centralni komemorativni skup, na kojem je odata pošta preminulom drugu Titu, a slični skupovi održani su širom Rumunije. Na rumunskim domovima, zastave su bile spuštene na pola koplja.

Zastave na pola koplja spuštene su na drevnim i modernim zdanjima Pekinga.

Pjongjang: Proglašena je i petodnevna žalost zbog »gubitka velikog prijatelja Korejaca maršala Tita«. . .

Kanbera: U oba doma australijskog Parlamenta odata je počast preminulom predsedniku Titu, i njegovoj ulozi u stvaranju nove Jugoslavije, i osnivanju i jačanju nesvrstanog pokreta.

Brisel: Belgijski Parlament objavio je, u svom zvaničnom glasilu, integralne tekstove govora koje su, odajući počast predsedniku Titu na zasedanju Parlamenta, održali predsednik Senata Lemaš, predsednik Donjeg doma Defrenj i predsednik vlade Martens. Poslanici su ove govore saslušali stojeći, a zatim su minutom ćutanja odali počast predsedniku Titu. Ceo tok sednice Predstavničkog doma belgijskog Parlamenta, uključujući i komemorativni deo posvećen izražavanju pošte predsedniku Titu, prenosila je direktno belgijska televizija.

U italijanskom Senatu održana je komemorativna sednica na kojoj je o liku predsednika Tita govorio predsednik Senata Fanfani.

Pariz: Francuska Narodna skupština odala je na svom zasedanju poštu predsedniku Titu ustajanjem i minutom ćutanja.

Lisabon: U portugalskom Parlamentu odata je, minutom ćutanja, pošta našem preminulom Predsedniku, nakon što je pročitana poruka upućena Skupštini Jugoslavije.

Velington: U Velingtonu, glavnom gradu Novog Zelanda, zastave su spuštene na pola koplja u znak počasti preminulom jugoslovenskom predsedniku, a cela zemlja, u kojoj ima dosta iseljenika jugoslovenskog porekla, sa izuzetnom pažnjom izrazila je poštovanje prema predsedniku SFRJ i istaknutom svetskom lideru Josipu Brozu Titu.

Oslo: Norveška je proglasila petodnevnu nacionalnu žalost u znak solidarnosti sa narodima Jugoslavije, koji su izgubili svog najdražeg druga, rukovodioca i čoveka. Do subote su odložene sve javne priredbe, a zastave su spuštene na pola koplja.

Dablin: Irski Parlament Doji odao je minutom ćutanja poštu umrlom predsedniku Titu.

Kipar je proglasio četvorodnevnu nacionalnu žalost u znak poslednjeg oproštaja od predsednika Tita, »istaknutog prijatelja i pobornika stvari kiparskog naroda«. Zastave na državnim zgradama, i mnogim kućama, spuštene su na pola koplja, a radio-stanice emitovale su klasičnu muziku. Dan sahrane predsednika Tita bio je dan opšte žalosti, i na Kipru se tog dana nije radilo.

Akra: Zastave u Gani spuštene su na pola koplja, i proglašena je četvorodnevna žalost povodom smrti predsednika Tita.

Konakri: U Gvineji je proglašena trodnevna nacionalna žalost povodom smrti predsednika Tita. Zastave u Konakriju spuštene su na pola koplja,

Luanda: U Angoli je proglašena dvodnevna nacionalna žalost zbog smrti predsednika Tita. U celoj zemlji zastave su spuštene na pola koplja i otkazane su sve kulturne, sportske i druge zabavne manifestacije.

Najrobi: Predsednik Kenije Danijel Arap Moi naredio je da se u celoj zemlji istaknu zastave na pola koplja u znak žalosti za preminulim maršalom Titom. 

Rangun: Burmanska vlada odlučila je da se smrt izuzetne Titove ličnosti obeleži sedmodnevnom nacionalnom žalošću u celoj Burmi. To je bez presedana u istoriji nezavisne Burme.

Lusaka: Predsednik Zambije Kenet Kaunda proglasio je višednevnu nacionalnu žalost zbog smrti predsednika Tita. Za vreme žalosti, obustavljene su sve kulturne i zabavne manifestacije, i emituje se isključivo klasična i duhovna muzika na radio i televizijskim stanicama. Zambijska nacionalna zastava spuštena je na pola koplja širom zemlje.

Kolombo: U Šri Lanki, proglašena je nacionalna žalost, a državne zastave spuštene su na pola koplja.

Zastave u prostranoj Indiji spuštene su na pola koplja, a vlada je proglasila trodnevnu nacionalnu žalost u znak poštovanja prema preminulom predsedniku Titu. Smrt Tita je bolno odjeknula u ovoj 500-milionskoj naciji, kao »gubitak iskrenog prijatelja i saborca indijskog vođe Nehrua«.

Islamabad: Vlada Pakistana proglasila je opštenacionalnu žalost od petog do osmog maja, da bi na taj način izrazila zahvalnost predsedniku Titu za njegovo državničko delo i doprinos borbi za mir u svetu. Sve zastave spuštene su na pola koplja zbog smrti druga Tita. Radio i televizijske stanice emituju samo klasičnu i duhovnu muziku.

Havana: Povodom smrti predsednika Tita, u Kubi je proglašena trodnevna žalost. Na svim zgradama, zastave su spuštene na pola koplja.

Dar Es Salam: Tanzanijska vlada je povodom smrti predsednika Tita proglasila sedmodnevnu nacionalnu žalost.

Hag: Holandski Parlament održao je komemorativnu sednicu da bi odao poštu preminulom jugoslovenskom predsedniku Titu. O velikom životnom delu našeg Predsednika, govorili su predsednik Donjeg doma Parlamenta dr Dolman i ministar spoljnih poslova Van Der Klak.

Meksiko: Spoljnopolitički odbor meksičkog Parlamenta održao je vanrednu sednicu, posvećenu predsedniku Titu, kojoj su, pored članova Odbora, prisustvovali ambasadori nesvrstanih zemalja akreditovani u Meksiku.

Rio de Žaneiro: U Domu poslanika brazilskog Kongresa, koji je dan posle sahrane maršala Tita prekinuo rad da bi odao poštu »gigantu epohe«, kako je u ovoj zemlji nazvan, poslanik Roberto Kardoso Alves održao je govor u kojem je biranim rečima opisao Titov život.

Džordžtaun: U vreme kada je u Beogradu još trajala pogrebna ceremonija sahrane predsednika Tita, u glavnom gradu nesvrstane Gvajane, Džordžtaunu, održana je masovna svečanost na trgu pred spomenikom utemeljivača nesvrstanosti, druga Tita, kojoj su prisustvovali predsednik Republike Gvajane Artur Čung, gvajanski premijer Forbes Burnham sa članovima vlade, i ostali najviši državni, partijski i vojni funkcioneri. Svi brodovi gvajanske armije odali su počasni vojni pozdrav Titu, a posle toga položili su vence na Titov spomenik svi ambasadori nesvrstanih zemalja u Džordžtaunu.

Svet o Titu 1980, sažetak poglavlja “Svet je žalio za Titom"

 

Zadnja Promjena ( Saturday, 20 September 2014 )
 
« Prethodna   Sljedeća »